Emilia

Region Emilia je součástí dvouregionu Emilia-Romagna, kde nejdůležitějšími městy jsou Bologna, Modena a Parma. Již Plinius Starší píše ve své Naturalis historia o charakteristice vína Lambrusca. Region, jehož produkce vína je třetí největší v Itálii (po Benátsku a Apulii), je známý především pro zpracování této skupiny hroznů (Lambrusco je rodina čítající cca 60 poddruhů révy), prostě červená šumivá vína. V poslední době jsou výrazně na vzestupu perlivá a šumivá vína obecně (rozdíl mezi frizzante - perlivé a spumante - šumivé je především v tlaku v láhvi: frizzante má do 3 barů, šumivé nad, ale většinou okolo 5 barů, což má za výsledek jemnější bublinky), ovšem zatímco ve většině regionů se jedná o přijetí trendu, region Emilia (a Benátsko) je italskou kolébkou tohoto druhu vín. Kromě toho se především v okolí Parmy hojně vyskytují červené odrůdy Barbera a Bonarda, které smícháním tvoří místní DOC Gutturnio. Z bílých odrůd je zastoupena především aromatická Malvasia Candia a lokální odrůda Ortrugo.